torstai 29. lokakuuta 2015

Lopputyön tekoa osa 2

Lopputyöhöni sisältyy aikaisemmissa postauksissa esiteltyjen uusien perennapenkkien, kivikkopenkin, pionipenkin ja ns. "rodonurkan" lisäksi myös uuden, hillittykasvuisen omenapuun istutus. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse istutin taimistolta ostetun puun taimen. Puut tulee istuttaa mielellään keväällä tai kesällä ennen syksyä. Tämän omenapuun istutin jo loppukeväästä, mutta laitan siitä nyt lyhyehkön istutusohjeen silti tähän postaukseen.


OMENAPUUN ISTUTUSOHJE:

Omenapuut tarvitsevat lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Maan tulee olla hyvin vettä läpäisevää. Kasvualustaksi käy multava maa, mutta myös hieman savinenkin, johon on sekoitettu hiekkaa salaojitukseksi. Vesi ei saa jäädä seisomaan pitkäksi aikaa juuristolle. Taimet on yleensä leikattu jo valmiiksi taimistolla, joten niitä ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä.

Istutusaika: 
Kevät ja kesä ennen syksyä.
Taimiväli:
Hillittykasvuiset omenapuut istutetaan noin 2-3 metrin välein. Tavalliset omenapuut tarvitsevat vähintään 4 metrin istutusvälin.
Istutuskuoppa: 
Kuopan tulee olla vähintään 50cm syvä ja 50cm leveä. 
Istuttaminen:
Kuopasta nostettuun maahan sekoitetaan uutta ravinteikasta puutarhamultaa, sekä hiekkaa. Ennen istuttamista kuoppa kastellaan hyvin ja odotetaan veden imeytymistä maahan. Sen jälkeen taimi asetetaan kuopan keskelle entiseen syvyyteensä pieneen harjuun ja kuoppa peitetään ja tiivistetään varovaisesti. Mikäli pohjamaa on huonosti läpäisevää kuopan pohjalle voi ennen istuttamista lisätä 10-20 cm hiekkaa salaojitukseksi. Istuttamisen jälkeen pitää myös muistaa kastella hyvin heti istuttamisen jälkeen, sekä koko kuluvan kasvukauden ajan pitää kastelusta huolehtia, etenkin paahteisina päivinä!
Puun tukeminen:
Puu on tuettava esimerkiksi vahvoilla seipäillä, jotka pystytetään puun molemmin puolin kuopan pohjalle, pohjamaahan asti. Tuet eivät saa rikkoa juuripaakkua. Ne saavat ulottua korkeintaan 1/3 korkeudelle puuta. Hillittykasvuisen omenapuun juuristo on kuitenkin melko pieni, joten etenkin sen tukeminen on tärkeää.
Muu hoito:
Taimi olisi hyvä suojata aidalla, jonka tulisi ylettyä vähintään metrin korkeudelle, jotta jänöt eivät pääsisi herkuttelemaan. Puun tyvelle voi lisätä ohuen kerroksen kariketta tms. pitämään rikkaruohot poissa.
Viimeistään juhannuksen aikoihin oksia voi alkaa varovaisesti taivuttaa lähelle vaakatasoa satoiän aikaistamiseksi ja omenoiden painoa paremmin kestäviksi. Oksiin voi ripustaa painoksi esimerkiksi sukkahousuihin solmittuja kiviä. Taivuttelun ja painojen kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen, jotta oksat eivät repeytyisi!








--------------------------------------------------------------


Varjoisa "raparperipenkki"

Tämä projekti tuli mieleen ihan ex tempore, joten päätin sisällyttää senkin lopputyöhöni. Tontin kulmassa nököttävät pari raparperia näyttivät nimittäin sen verran surkeilta, että päätin loihtia niille nätimmän kasvuympäristön! Raparperit ovat olleet lähinnä vain koristekasveina tontin nurkkaan unohdettuina, mutta halusin tuoda ne paremmin esille siirtämättä niitä toisaalle. Poistin rikkaruohot niiden ympäriltä, sekä sepelin ja laajensin jo niiden olemassa olevaa kohopenkkiä hieman. Lisäksi lisäsin penkkiin uutta puutarhamultaa ja rajasin penkin. Raparperien seuraksi istutin varjossa viihtyviä kuunliljoja, jotka kulkeutuivat hautausmaalta kasvettuaan siellä liian suuriksi.





--------------------------------------------------------------


Vanha ruusu/kuunliljapenkki

Tämä penkki on tontin vanhin kukkapenkki, jossa alunperin kasvoi vain yksi juhannusruusu, sekä muutama havu. Myöhemmin siihen istutettiin naapurilta saatu pallohortensia ja malva, pari särkynyttä sydäntä ja suikeroalpia, sekä muutama ruusu ja kuunlilja, joista jälkimmäisiä istutettiin enemmän vuosina 2014 ja 2015. Tämän penkin kasvualusta on vanhaa hiekansekaista savista maata, johon on säännöllisesti lisätty uutta puutarhamultaa. Kaikkia puutarhan kasveja on lisäksi lannoitettu Nutriforten kastelulannoitteella, joka sopii myös nurmikon lannoittamiseen.






Lamprocapnos spectabilis 'Valentine'







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti