torstai 9. huhtikuuta 2015

Keltaista, vihreää ja ripaus muita värejä

Koulussa tapahtuu

Maaliskuu ja huhtikuun alku on ollut kiireistä aikaa, sillä koulussa käydyn nopeatempoisen pari viikkoisen teoriajakson jälkeen on jälleen alkanut työssäoppiminen. Teorian osalta ollaan käyty läpi mm. kasvien tuholaisia ja tauteja, sekä sipulikasveja. Tehtiinpä yhtenä päivänä yksi varttamiskoekin.


Tässä varttamisessa on käytetty pajua. Kahteen oksaan on tehty viisto leikkuupinta (tässä minun tapauksessani tosin eri levyiset) ja sitten ne on yhdistetty toisiinsa niin, että leikkuupintojen toinen sivu aseteltiin tarkasti yhteen, minkä jälkeen tehtiin sidos, jotta leikkuupinnat pysyisivät varmasti tiukasti kiinni toisissaan. Sitten tikku asetettiin veteen odottelemaan, joskohan sidoskohdan yläpuolella silmut alkaisivat puhjeta. En tiedä oliko kysessä moukan tuuria, sillä veistelin näitä oksanpätkiä kuin pajupilliä saadakseni aikaiseksi edes jonkinlaisen varttamisviritelmän. Jokusen päivän kuluessa silmut kuitenkin alkoivat puhjeta. Tähän päivään mennessä vedessä olleeseen pätkään on kasvanut jo isot juuret. Lieneeköhän nyt aika istuttaa tämä viritys ulos ja jossakin vaiheessa uskaltauduttava poistamaan sidos?



--------------------------

Pääsiäinen

Aloitin työssäoppimisen pääsiäisenä, jolloin myös intouduin jälleen pääisäiskukista. Tänä vuonna siunaantui vain(!) yksi pääsiäisistutus tähän taloon. Viime vuotta muistellen niitä kun taisi olla ainakin 2 tai peräti 3... Tänäkään vuonna tosin ei kyllä säästytty kukkatulvalta. Narsissit, tulppaanit ja ruusut eksyivät valitettavasti jälleen joka pöydän kulmalle.







--------------------------

Puutarhassakin tapahtuu

Myös pihalla puutarhassa tapahtuu kaikenlaista! Viime syksynä istuttamani sipulit alkavat hiljalleen päivien lämmetessä kukkia. Kevätsahramit ovat uskaltautuneet jo kukkimaan ja posliinihyasintit seuraavat vauhdikkaasti perässä.




Pihasuunnitteluakin olen ehtinyt jo tehdä jonkinverran, sillä se on lopputyöni aihe ja sen vuoksi hieman koko ajan mielessä, varsinkin nyt, kun lumet ovat sulanneet ja maa on muokattavissa. Tontin reunalla nököttävä entinen "perunalaatikko" on kuorittu nyt vanhoista kasvualustoista ja juurimatoista, ja tarkoituksena on nyt kaivaa sen alle pari vuotta sitten jääneet tuoksuvatukat juurineen pois. Toivon että tämä parin vuoden pimento on tappanut niistä jo suurimman osan ja kaivuutyö olisi hieman kevyempää... Perunalaatikon tilalle on tulossa uusi isompi kukkapenkki, johon löytyy jo kaikenlaisia suunnitelmia. Lisäksi suunnitelmissa on perustaa uusi kivikkopenkki ja loihtia samaan riviin tontin kulmaan tilaa toisten tuoksuvatukoiden tilalle vaikkapa alppiruusulle ja pienelle havulle. Onneksi asiaa auttaa ainakin se, ettei puutarhamyymälöistä yleensä löydy mitään sellaista kivaa mitä haluaisi saada omalle pihalleen! ;) Enemmän ongelmaksi voi muodostua se, ettei pihalta taidakaan löytyä tilaa kaikille ihanuuksille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti