keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tuotanto osa 2, viikot 1, 2 ja 3 + Viher osa 2, viikot 1, 2 ja 3 (7.1.-14.2.2014)

Meinaa taas jäädä tämä blogin kirjoittaminen vähemmälle, kun koulussa ja kotona tapahtuu niin paljon kaikenlaista.

Tuotanto osa 2

Koulussa ollaan käsitelty kasvinsuojelua kasvintuhoojia vastaan, yrttejä ja mausteita, ollaan leikattu omenapuita noin -10 asteen pakkasessa, käyty läpi kylmiössä yhä olevia omenoita ja poistettu niistä jo pilaantuneet yksilöt, sekä laitettu kasvihuoneella yhtä huonetta valmiiksi kurkun taimia varten. Lisäksi ollaan opiskeltu kalkitusta ja lannoitusta, sekä kasvihuoneista ja niiden toiminnasta. Kaikinpuolin kattavaa ja kiintoisaa uutta asiaa on siis tullut taas opiskeltua näiden muutaman viikon aikana.


Kasvinsuojelu ja kasvintuhoojat

Kasvinsuojelu on lyhyesti sanottuna suojelua kasvintuhoojilta. Kasvinsuojeluun sisältyy torjunta tuhoeläimiä, kasvitauteja, rikkakasveja ja fysiologisia häiriöitä vastaan. Kasvitauteihin kuuluu mm. sienitaudit, bakteerit ja virukset. Tuhoeläimiin mm. hyönteiset, punkit, sukkulamadot, linnut ja nisäkkäät. Rikkakasveihin taas varsinaiset rikkakasvit ja levät, sammaleet yms. Fysiologisiin häiriöihin puolestaan kuuluu mm. veden/hapen puute ja ravinteiden puutostilat.

Kasvitauteja on erilaisia, esim. harmaahome, möhöjuuri, Fusarium-sieni, pahkasieni ja härmä. Tuhoeläimiä on kirjava joukko ja niitä voi torjua kemiallisesti tai biologisesti. Tämä biologinen torjunta oli minulle ihan uusi asia. Olen kyllä tiennyt, että eliöt popsivat toisiaan, mutta en sitä että tätä luonnonmukaista toimintaa käytetään hyväksi ihan tietoisesti kasvintuotannossa.

Itse olen käyttänyt mäntysuopaa kirvojen torjunnassa, mutta se on joka kerta pilannut koko kukinnon kyseisen käsittelyn jälkeen, joten olen alkanut miettiä muita vaihtoehtoja päästäkseni öttiäisistä eroon. Olin niin epätoivoinen, että turvauduin Provadoon, kun uskon, että jokainen Saintpauliani oli jo kirvojen hyökkäyksen alaisena, joten muuten olisin joutunut suihkuttamaan mäntysuopaa jokaiseen kymmeneen santtuuni ja näin tuhoamaan niistä myös kauniit kukinnot. Provadoa ei enää myydä kaupoissa harrastekäyttöön, joten sen tilalle on alettava etsiä jotakin muuta ainetta tuholaisten torjuntaan. Saatan myös tulevaisuudessa kokeilla biologista torjuntaa, vaikka se onkin hieman kalliimpaa, eikä tuloksista ole takeita.


Viher osa 2

Viherin puolella ollaan suurimmaksi osaksi leikattu puita, opeteltu tunnistamaan havuja ja puita niiden silmuista ym. perusteella näin talviaikaan. Kannojakin putsailtiin ja ruukutettiin. Yksi ryhmätyökin tuli tehtyä ja aiheina olivat ruusut, köynnökset, perennat, kesäkukat ja koristeheinät. Oikein olivat vuodenaikaan sopivia aiheita... ;) Tähän aikaan vuodesta viherin puolella lienee suurimmat työt painottuvan puiden/pensaiden leikkaukseen ja niistä syntyvien roskien kuljettamiseen kompostiin ym. keräyspaikkaan. Ainakaan itselleni ei tästä viherin osasta muuta jäänyt juurikaan mieleen. 

Koetahti on ollut koko perusopintojen ajan melkoinen ja viherin viimeisenä perjantaina ennen loman alkua oli peräti 3 koetta! Loman jälkeen alkaakin sitten suuntautuminen ja minä valitsin sen kukkapuolen. :)


HYVÄÄ HIIHTOLOMAA  JA KEVÄÄN ALKUA KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti